Wat moet ik doen bij aankoop van een hond?

Vanaf 1 november 2021 geldt voor alle honden dat zij, wanneer zij van eigenaar wisselen, gechipt en geregistreerd moeten zijn op naam van de verkoper. Ook moeten de honden een EU-dierenpaspoort hebben.

  • Koopt u een in Nederland geboren pup? Dan moet deze gechipt zijn met een chip beginnend met de landcode 528. Ook moet de pup een EU-dierenpaspoort hebben en geregistreerd zijn op naam van de fokker. Vraag als koper altijd om een registratiebewijs.
  • Koopt u een oudere hond? Sommige oudere honden zijn nog niet gechipt of hebben nog geen EU-dierenpaspoort. Voordat u de hond koopt, moet de vorige eigenaar eerst zorgen dat de hond alsnog gechipt en geregistreerd wordt (op naam van die vorige eigenaar) en een EU-dierenpaspoort krijgt.
  • Koopt u een hond die oorspronkelijk afkomstig is uit het buitenland? Zo’n hond moet al gechipt zijn voordat hij naar Nederland kon reizen. De importeur moet de hond eerst op zijn/haar naam geregistreerd hebben. Controleer of de hond gechipt is, een EU-dierenpaspoort heeft en op naam van de importeur geregistreerd is voordat u de hond koopt.

Binnen 14 dagen na aankoop van een hond moet u de registratie op uw naam laten zetten. Dat doet u bij één van de portalen die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hiervoor zijn aangewezen. U vindt deze onder 'Welke portalen' en op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zodra u de hond heeft geregistreerd ontvangt u een schriftelijk of digitaal registratiebewijs. Bewaar dit goed.

De houder van de hond is verantwoordelijk voor de registratie. De houder is degene bij wie de hond daadwerkelijk verblijft. Dus ook als u een hond via een organisatie heeft en de organisatie blijft officieel eigenaar, of u wordt ‘pleeggezin’, moet u de hond op uw naam laten zetten!

 

NB: Haalt u zelf een hond vanuit het buitenland naar Nederland? Dan moet deze al gechipt zijn om te voldoen aan de invoereisen. U moet dan een UBN aanvragen bij RVO en de hond binnen 14 dagen na aankomst in Nederland laten registreren. Omdat het om een geïmporteerde hond gaat, moet de eerste registratie door een dierenarts gedaan worden.

 

Zorg dat u met uw hond herenigd kunt worden

Wilt u dat men contact met u kan opnemen als uw dier zoekraakt en gevonden wordt? Let dan op dat uw gegevens ook geregistreerd staan voor hereniging / terugvind-service! Dat gaat niet automatisch met de wettelijk verplichte registratie: u moet dit expliciet aangeven, bijvoorbeeld door het aanvinken van de gegevens die u openbaar wilt maken. Doet een ander de registratie voor u, zoals een dierenarts, dan moet u vaak zelf nog wel de registratie voor de terugvind-service doen. Controleer nadat de registratie is geregeld of u vindbaar bent door het chipnummer van uw hond in te vullen op www.chipnummer.nl.

Lees verder wat u moet doen tijdens het leven van de hond

 

Pup in huis? De digitale puppykalender van het LICG helpt met handige tips. Schrijf u hier in en ontvang wekelijks precies die informatie die voor uw pup relevant is!