Wat moet ik doen als mijn hond een nestje heeft?

Krijgt uw hond een nestje? Alle pups moeten verplicht gechipt en geregistreerd worden. Vanaf 1 november 2021 is het ook verplicht dat de pups een EU-dierenpaspoort krijgen.

Als fokker moet u zich registreren bij RVO. U krijgt dan een UBN. Dit nummer is nodig om de pups te kunnen laten chippen en registreren. Ook als u geen beroepsmatige fokker bent, maar slechts eenmalig een nestje fokt, is het nodig om een UBN aan te vragen. Dat geldt dus voor elke eigenaar van een teef die pups krijgt!

Als uw hond een nestje heeft gekregen, moet u ervoor zorgen dat de pups voor ze 7 weken oud zijn, gechipt worden en een EU-dierenpaspoort krijgen. Het chippen kan gebeuren door een dierenarts of een beroepsmatige chipper, bijvoorbeeld een chipper van de Raad van Beheer. Een EU-dierenpaspoort mag alleen uitgegeven worden door een dierenarts.

De chipper of dierenarts doet de eerste registratie van de chips in de database van RVO. Daarvoor heeft hij/zij uw UBN nodig.

Binnen een week na het chippen en in elk geval voordat de pups verkocht worden, moet u zelf een geboortemelding doen. Daarbij moet u de geboorte van de pups en het chipnummer van de moederhond doorgeven aan een van de aangewezen portalen. Hiermee rondt u de registratie van de pups af.

 

Meer informatie kunt u ook vinden op de website van RVO.

 

 

Lees verder over de aangewezen portalen