Welke gegevens wil ik delen?

Het registreren van de chip van uw dier is heel belangrijk (en bij honden verplicht). Wilt u dat uw dier na een vermissing snel bij u teruggebracht kan worden? Dan is het nodig dat de databank (het portaal) uw contactgegevens opslaat. Dit kunnen bijvoorbeeld uw woonplaats en telefoonnummer zijn. Ook andere zaken, zoals ras, kleur en andere kenmerken van uw dier kunnen soms worden genoteerd.

U kunt zelf kiezen of u bepaalde gegevens openbaar wilt maken. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat uw telefoonnummer zichtbaar wordt als iemand het chipnummer van uw dier invoert. Dat kan handig zijn, want de vinder van uw dier kan dan direct contact met u opnemen. Het kan overigens per databank verschillen welke gegevens openbaar gemaakt kunnen worden. 

Vanwege privacy redenen kunt u er ook voor kiezen om uw gegevens op ‘verborgen’ te zetten. Mensen kunnen dan alleen zien dat uw dier bij een bepaalde databank geregistreerd is. Men zal dan de databank moeten benaderen als men een dier gevonden heeft. Die kan op zijn beurt weer contact met u als eigenaar opnemen. Dit betekent wel dat uw dier minder snel bij u teruggebracht kan worden. Als een databank gesloten is, bijvoorbeeld in een weekend of buiten kantooruren, kan men geen contact met u krijgen. Bedenk daarom bij de registratie goed welke gegevens u wél, en welke gegevens u niet openbaar wilt zetten. 

Lees verder over het actueel houden van uw gegevens.