Chip en registratie verplicht voor honden

Waarom een verplichting?

In Nederland zijn veel mensen met honden bezig. Niet alleen de eigenaren, maar ook bijvoorbeeld fokkers en handelaren. Veel van deze mensen hebben het beste met de hond voor, maar soms gaat het helaas toch mis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de malafide hondenfokkerij en -handel. Daar vinden nog steeds veel misstanden plaats. Honden worden vaak niet gevaccineerd, worden te jong bij de moeder weggehaald, zijn slecht gesocialiseerd of zijn tijdens hun korte leven slecht behandeld. Daarnaast zijn er eigenaren die hun hond mishandelen of verwaarlozen.

Om dit soort praktijken beter aan te kunnen pakken heeft de overheid besloten dat alle honden die er sinds 1 april 2013 in Nederland bijkomen, gechipt moeten zijn en dat de registratie van deze honden netjes bijgehouden moet worden. Zo kunnen de controlerende instanties bij misstanden beter ingrijpen, bijvoorbeeld door illegale handelaren op te sporen. Per 1 november 2021 moeten alle pups, geïmporteerde honden én honden die een nieuw baasje krijgen bovendien verplicht een EU-dierenpaspoort hebben. De gegevens over chips en paspoorten worden centraal bijgehouden in de database van RVO, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

 

Wat houdt de verplichting in?

De chip- en registratieverplichting voor honden komt neer op het volgende:

Voor pups:

 • Pups geboren in Nederland vanaf 1 november 2021 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en een EU-dierenpaspoort krijgen. Het chipnummer moet beginnen met het landennummer van Nederland, 528.
 • Om dit te kunnen regelen, moet de fokker zich aanmelden bij RVO en een UBN aanvragen. Dit moet altijd, dus ook als een fokker slechts eenmalig een nestje heeft!
 • De dierenarts of chipper die de chip aanbrengt, registreert de chip samen met het UBN van de fokker binnen twee werkdagen in de database van RVO.
 • Binnen een week na het chippen en in elk geval voordat de pups verkocht worden moet de fokker een geboortemelding doen van de pups via een aangewezen portaal.
 • Bij verkoop van een pup moet de fokker de pup op zijn naam afmelden bij het portaal. Nieuwe eigenaren moeten de hond binnen 2 weken op hun eigen naam registreren bij een portaal. Zij hebben daarvoor geen UBN nodig.
 • Voor de rest van het leven van de hond moeten alle veranderingen in de geregistreerde gegevens aan het portaal worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft.
 • Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete.

 

Voor honden uit het buitenland:

 • Alle honden, ongeacht leeftijd, die vanaf 1 november 2021 worden geïmporteerd, moeten in Nederland via een portaal worden geregistreerd.
 • Om dit te kunnen regelen, moet de importeur zich aanmelden bij RVO en een UBN aanvragen. Dit moet altijd! Dit geldt dus niet alleen voor handelaren, maar ook als u zelf een hond uit het buitenland meeneemt.
 • Binnen 2 weken na aankomst in Nederland moet de hond worden geregistreerd. Dit moet verplicht door een dierenarts gedaan worden.
 • Geïmporteerde honden moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen. Komen zij uit een EU-land, dan hebben zij al een EU-dierenpaspoort. Komen zij uit een zogeheten ‘derde land’? Dan moet de dierenarts de hond voorzien van een EU-dierenpaspoort.
 • De registratieplicht geldt niet voor honden van buitenlandse houders die korter dan 3 maanden in Nederland blijven. Hierbij kunt u denken aan houders die in Nederland op vakantie zijn met hun hond.
 • Voor de rest van het leven van de hond moeten alle veranderingen in de geregistreerde gegevens aan het portaal worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft.
 • Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete.

 

Voor honden die van eigenaar wisselen:

 • Voor alle honden geldt dat zij, wanneer zij van eigenaar wisselen, gechipt en geregistreerd moeten zijn en een EU-dierenpaspoort moeten hebben. Vraag als koper altijd om een registratiebewijs!
 • Sommige oudere honden zijn nog niet gechipt of hebben nog geen EU-dierenpaspoort. Krijgen deze honden een nieuwe eigenaar? Dan moeten ook zij eerst gechipt en geregistreerd worden en een EU-dierenpaspoort krijgen.

 

Wettelijke registratie is geen terugvind-service / registratie voor vermissing!

De wettelijk verplichte registratie bij RVO betekent niet dat de eigenaarsgegevens ook gevonden kunnen worden als een dier zoekraakt en gevonden wordt! Daarvoor moet er een aparte registratie worden gedaan of tijdens het registreren expliciet toestemming worden gegeven om naam- en adresgegevens openbaar te maken, zodat eigenaar en dier herenigd kunnen worden. Hoe dit precies is ingericht kan per portaal verschillen: soms gaan beide registraties in één moeite door, soms moet dit apart worden opgegeven. Het is ook mogelijk dat een portaal alleen de wettelijke registratie doet en eigenaarsgegevens  voor hereniging niet zichtbaar maakt.

Een dierenarts of chipper doet na het inbrengen van de chip of na het melden van een import (alleen via de dierenarts) wel de wettelijke registratie, maar meestal niet de registratie voor hereniging met uw dier via een terugvind-service.

Wilt u dat men contact met u kan opnemen als uw dier gevonden wordt? Let dan op dat uw gegevens ook geregistreerd staan voor hereniging / terugvind-service! Controleer dit achteraf ook door het chipnummer van uw hond in te vullen op www.chipnummer.nl.

 

Het lijkt soms mogelijk om een hond uit het buitenland zelf te registreren bij een portaal. Dit gaat dan echter altijd alleen om een registratie voor vermissing en is niet de verplichte import-melding! Die kan alleen door een dierenarts worden gedaan, met invullen van het UBN van de importeur. Zonder die registratie door de dierenarts is de hond dus niet geregistreerd bij RVO volgens de wettelijke verplichting.

 

NB: Professionals zoals fokkers, chippers, dierenartsen en anderen die met honden werken kunnen voor informatie terecht op de professionals website van het LICG en op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 

Lees hier over wat u zelf moet doen als u een hond koopt