Registreren

Als een dier vermist raakt en terecht komt bij een dierenasiel of de dierenambulance, zal hij met behulp van een chipreader gecontroleerd worden op een chip. Als het dier gechipt is én het chipnummer juist geregistreerd staat bij een databank, kunnen de medewerkers van het dierenasiel of de dierenambulance de contactgegevens van de eigenaar vinden. Zo kunt u snel op de hoogte gebracht worden als uw huisdier gevonden wordt.

Het is dan ook belangrijk dat u het chipnummer van uw dier samen met uw eigen contactgegevens laat registreren bij een van de databanken die hiervoor bestaan.

Databanken

Er is een aantal verschillende databanken in Nederland waar u de chip van uw huisdier kunt registreren. De meeste databanken hebben een eigen website waar u de registratie kunt regelen. Bij 'databanken' vindt u een overzicht van de aanwezige databanken in Nederland. U kunt daar een (of meerdere) databank(en) uitkiezen en vaak via de website van die databank uw gegevens invoeren.

Voor honden die geboren of in Nederland ingevoerd zijn vanaf 1 april 2013 geldt een chip- en registratieverplichting. De registratie van deze honden moet gebeuren bij een van de databanken die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) daarvoor heeft aangewezen. Meer daarover leest u bij het onderdeel ‘Verplicht voor honden’.

Waar vind ik het chipnummer van mijn dier?

Om de chip te registreren heeft u natuurlijk wel het chipnummer nodig. Als u zelf uw dier heeft laten chippen bij de dierenarts, staat het chipnummer waarschijnlijk in het dierenpaspoort of vaccinatieboekje. Bij een rashond staat het op de stamboompapieren. Als u het nummer zelf niet bij de hand heeft, kunt u de chip altijd opnieuw laten aflezen door een dierenarts.

Lees verder over welke gegevens u wilt delen.