Registreren

Als een dier vermist raakt en terecht komt bij een dierenasiel of de dierenambulance, zal hij met behulp van een chipreader gecontroleerd worden op een chip. Als het dier gechipt is én het chipnummer juist geregistreerd staat bij een portaal (databank), kunnen de medewerkers van het dierenasiel of de dierenambulance de contactgegevens van de eigenaar vinden. Zo kunt u snel op de hoogte gebracht worden als uw huisdier gevonden wordt.

Het is dan ook belangrijk dat u het chipnummer van uw dier samen met uw eigen contactgegevens laat registreren bij een van de databanken (portalen) die hiervoor bestaan.

Vanwege de privacywetgeving worden uw contactgegevens na registratie niet automatisch openbaar gemaakt. Wilt u dat er snel met u contact opgenomen kan worden als uw dier na een vermissing gevonden wordt? Geef dan aan dat u toestemming geeft tot het delen van uw contactgegevens. Zie ook 'Welke gegevens wil ik delen'.

Portalen

Er is een aantal verschillende databanken (portalen) in Nederland waar u de chip van uw huisdier kunt registreren. De portalen hebben een eigen website waar u de registratie kunt regelen. Bij ‘Portalen’ vindt u een overzicht van de portalen in Nederland. U kunt daar een portaal kiezen en vaak via de website van dat portaal uw gegevens invoeren.

Voor honden die geboren of in Nederland ingevoerd zijn vanaf 1 april 2013 geldt een chip- en registratieverplichting. De registratie van deze honden moet gebeuren bij een van de portalen die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) daarvoor heeft aangewezen. Meer daarover leest u bij het onderdeel ‘Verplicht voor honden’.

Waar vind ik het chipnummer van mijn dier?

Om de chip te registreren heeft u het chipnummer nodig. Het chipnummer staat in het EU dierenpaspoort of het vaccinatieboekje. Bij een rashond staat het nummer ook op de stamboompapieren. Als u het nummer niet kunt vinden, kunt u de chip altijd opnieuw laten aflezen door een dierenarts.

Lees verder over welke gegevens u wilt delen.